BÖBREKLERİNİZİ KORUMAK İÇİN NELER YAPMALISINIZ?
Böbreklerimiz ve işlevleri hakkındaki bilgilere, ‘Böbreklerimizi Tanıyalım’ başlıklı makaleden ayrıntılı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Bu işlevler göz önüne alındığında böbrek sağlığının korunması kişinin genel iyilik halinin sürdürülmesi açısından oldukça önemli olduğu aşikardır. Hekiminizin bilgisi ve önerisi dahilinde yapabileceğiniz çeşitli uygulamalar sayesinde böbreklerinizin normal fonksiyonlarını korumak ve desteklemek mümkün olabilir.
Zinde bir yaşam tarzını benimsemek: Günümüzde yaşam biçiminin bir çok hastalığa neden olduğu gösterilmiştir. Tütün ürünlerini kullanmamak, alkol tüketimini sınırlamak, kilo kontrolüne sahip olmak, düzenli egzersiz yapmak, hızlı tüketilen, yağ içeriği yüksek gıdalardan ziyade sebze ve meyve ağırlıklı akdeniz tipi diyete uyum sağlamak ve stresten uzak kalmak, sadece böbrek sağlığına değil genel vücut sağlığına da faydalı olacaktır.
Hekim kontrolüne gitmek: Böbrek hastalıkları genellikle sessiz hastalıklardır, yani hastalar hekime başvurmasını sağlayacak ciddi şikayetlerle kendilerini göstermezler. Bu nedenle belli aralıklarla yapılan hekim kontrolü böbrek hastalıklarının erken tanı alabilmesini, dolayısıyla erken tedavi edilmesini sağlar. Şeker hastalığı (Diyabet) ve tansiyon yüksekliği (hipertansiyon), böbrek hastalıklarının en önemli nedenleri arasındadır. Dolayısıyla eğer şeker hastası iseniz, kan şekerinizi hekiminizin önerdiği aralıkta tutmak, böbrek hastalığı gelişimine engel olacak ya da gelişimini yavaşlatacaktır. Aynı şekilde, her gün kan basıncının ölçülmesi, yükseklik olduğunda hekime başvurulması ardından da düzenli takibe gidilmesi yine böbrek hastalığı gelişimini engelleyecek ya da geciktirecektir.
İlaç kullanımına dikkat etmek: Bazı ilaçların yeni ya da süreğen kullanımları böbreklerde hasarlanmaya yol açmaktadır. Özellik ağrı kesici olarak adlandırılan, genellikle reçetesiz satılan, iyi geldiği düşünülerek ya da hekim önerisi olmadan kullanılan bazı ilaçların böbrek hastalığına yol açabildiği unutulmamalıdır. Dolayısıyla hekim önerisi olmadan herhangi bir ilaç kullanmayınız.
Bitkisel ya da takviye edici ürünlerin kullanımında dikkatli olmak: Malesef, hem geleneksel olduğu iddia edilen bilgilerle, hem hekim olmayan kişilerin önermesiyle bitkisel ürün kullanımının toplumda yaygın olmaya başladığını görmekteyiz. Lütfen hekiminizin bilgisi olmadan reçetesiz satılan herhangi bir bitkisel ürün kullanmayınız. Malesef bu ürünlerin kullanımı ile geri dönüşümsüz böbrek hasarı ortaya çıkabilmektedir.
Aynı şekilde toplama mantar tüketmeyiniz, zehirli olmadığı başkaları tarafından söylenen mantarların zehirli çıkabileceği ve tüketiminin geri dönüşümsüz böbrek hasarına yol açabileceğini aklınızda tutunuz.
Özellikle vücut güzelliğini sağlamak adına, yine hekim olmayan kişilerce ya da spor - güzellik salonlarında akranlarca önerilen ‘kas yapıcı’, ‘yağ yakıcı’ ya da ‘cilt güzelleştirici’ takviye ürünlerle gelişmiş sayısız böbrek hasarı vakası olduğunu unutmayınız, malesef bu vakaların bazılarında son dönem böbrek hasarı gelişmekte ve güzellik uğruna verilen çaba sonucunda böbrek yerine koyma tedavisi (diyaliz ya da böbrek nakli) ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.
Tuz tüketimini sınırlamak: Böbreklerinizi korumak için alabileceğiniz en basit ve önemli önlemlerden biridir. Konu ‘Tuz Tüketimi ve Zararları’ başlıklı makalede daha ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır.
Sıvı alımınızı ayarlamak: Sıvı alımı kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte idrar renginiz bunun için basit bir gösterge olabilir. Koyu renkli bir idrar rengi, her zaman sıvı alımını arttırmanızı size hatırlatır. Halk arasındaki yaygın inanışın aksine çok su içmek her zaman böbrek hastalıklarını iyileştirmez, dolayısıyla eğer bir böbrek hastalığınız mevcut ise, sıvı alım miktarınızı hekiminizle her muayenede görüşmeniz gerekmektedir.