MOBİL UYGULAMALARIMIZ

HEMODİYALİZ NEDİR?

Hemodiyaliz en yaygın uygulanan böbrek yerine koyma tedavi yöntemidir. Dünya genelinde diyaliz hastalarının % 90’ı Türkiye’de ise % 95’i hemodiyaliz tedavisi altındadır.

 

Hemodiyaliz, vücut dışına alınan kanın makine aracılığıyla yapay bir filtreden geçirilerek birikime uğrayan zararlı maddelerden ve fazla sıvıdan arındırılması ve sonra vücuda geri verilmesi işlemidir. Hemodiyaliz uygulaması için; hastanın damar erişimi gereklidir ve bu, kateter ya da fistül ile sağlanır. İdeal olanı AV Fistül denilen, kolda atardamar ile toplardamarın birleştirilmesi (fistül) ameliyatının yapılması gerekir. Fistül ameliyatından en az 3-4 hafta geçtikten sonra hemodiyaliz tedavisine başlanabilir. Acilen diyalize alınması gereken hastanın fistülü yok veya yeterince gelişmemişse, boyun veya kasıktaki toplardamarlardan birine kateter yerleştirilerek de hemodiyaliz uygulanabilir. Fistülün yeterli gelişmesine olanak tanımak ve kateter ihtiyacını ortadan kaldırmak için, hemodiyalize aday hastalarda olası diyaliz zamanından 3-6 ay önce fistül ameliyatının yapılması gerekir.

 

Hemodiyaliz tedavisi, diyaliz merkezlerinde sıklıkla haftada 3 gün uygulanır ve her tedavi seansı yaklaşık 4 saat sürer. Ayrıca, uygun hastalarda evde haftada 3-6 kez 6-8 saat süreyle uygulanan ev hemodiyalizi şeklinde uygulama da mevcuttur. Ev hemodiyalizinde seans süreleri daha uzun olduğu için böbrek yetmezliğine bağlı sorunlar daha iyi kontrol edilebilir.